BİZE SORUN
  • info@ramnur.com
  • +971 4 414 4444
  • +971 4 414 4444

Sıkça Sorulan Sorular

Girişimsel Radyoloji, tıbbi görüntüleme yöntemleri (Ultrason, BT, MR ve Anjiyo) kılavuzluğunda vücudumuzdaki hemen her organda karşımıza çıkabilecek hastalıkların tanı ve tedavisinde, bilinen yöntemler dışında farklı metod ve teknikleri kullanan bir bilim dalıdır.

Girişimsel Radyoloji işlemleri, hedefe yönelik tanı ve tedavilerdir; bu sayede başarı oranı yüksektir. Yapılan işleme bağlı ortaya çıkabilecek yan etkiler, diğer uygulamalara oranla daha azdır. Girişimsel Radyoloji uygulamalarında; hastalara büyük cerrahi kesiler yapılmadığı ve genel anestezi ihtiyacı daha az olduğu için işlem sonrası bunlara bağlı olabilecek ciddi yan etkilerle karşılaşılmaz. Dolayısıyla hastanın hastanede kalış süresi kısalır.

Girişimsel radyolojik işlemler, diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak tekrarlanabilir işlemlerdir. Ayrıca, bazı hastalıkların tedavisinde cerrahi ya da tıbbi tedavi seçenekleri kalmadığında, girişimsel işlemler tek seçenektir.

Girişimsel Radyoloji işlemleri, bir organ veya bölgedeki lezyonun tanısını koymak için yapılabilecek biyopsi girişimlerinden, tedaviyi yapmak üzere damar içinden (vasküler) veya dışından (nonvasküler) girişimlere kadar oldukça geniş bir alanda uygulanmaktadır.

Girişimsel radyoloji bir dizi prosedürü içerebilir. Bunlar arasında anjiyografi, kateterizasyon, embolizasyon, radyofrekans ablasyon, biyopsi, perkütan drenaj ve stent yerleştirme gibi işlemler bulunur. Bu prosedürler, damarlar, organlar ve dokular gibi birçok farklı alanı hedefleyebilir.

Girişimsel radyoloji birçok farklı tıbbi durumda kullanılabilir. Bunlar arasında anjiyografi ile damar hastalıkları, tümör tedavisi, kanamaların kontrolü, organ yetersizliği ve perkütan drenaj ile enfeksiyonların boşaltılması gibi durumlar yer alır. Ayrıca, girişimsel radyoloji, kronik ağrıları hafifletmek veya teşhis etmek için de kullanılabilir.

Girişimsel radyoloji prosedürleri, ameliyata göre daha az invazif olduğu için genellikle daha az risk taşır. Ancak, herhangi bir tıbbi işlemde olduğu gibi bazı riskler bulunur. Bu riskler, enfeksiyon, kanama, damar yaralanması veya prosedür sırasında kullanılan radyasyona maruz kalma gibi unsurları içerebilir. Bununla birlikte, girişimsel radyoloji uzmanları bu riskleri minimize etmek için özel eğitim almıştır ve prosedürleri güvenli bir şekilde gerçekleştirir.

Girişimsel radyoloji prosedürleri, duruma bağlı olarak acil veya planlanmış bir şekilde yapılabilir. Acil durumlarda, hayati tehlike taşıyan durumları tedavi etmek için hemen uygulanabilirler. Diğer durumlarda ise prosedürler daha planlı bir şekilde gerçekleştirilir. Hangi yaklaşımın kullanılacağı, hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına bağlıdır.

Girişimsel radyologlar, genellikle diğer tıp uzmanlarıyla işbirliği yaparlar. Bu uzmanlar arasında cerrahlar, onkologlar, kardiyologlar, nörologlar ve diğer uzmanlık alanlarından doktorlar yer alır. Bir hastanın bakımı için girişimsel radyoloji prosedürlerinin gerekip gerekmediği ve hangi yaklaşımın en uygun olduğuna dair kararlar, bir multidisipliner yaklaşımın bir parçası olarak alınır.

Girişimsel radyoloji sonuçları, prosedürün türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı sonuçlar hemen fark edilebilirken, diğerleri birkaç gün veya hafta içinde netleşebilir. Tedavi sonuçları ve iyileşme süreci de hastanın durumuna ve prosedürün karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Girişimsel radyolog, hastanın beklentilerini ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi sağlayacaktır.

Doç. Dr. Volkan ÇAKIR,  1978 İstanbul doğumludur. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu ve 2011 yılında da aynı üniversitenin Radyoloji Anabilim Dalından uzmanlığını aldı. 8 yıl süreyle, kurucusu olduğu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümünde sorumlu hekim olarak çalıştı. Aralık 2019 - Ağustos 2024'te İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesinde çalıştı. Ağustos 2024 itibariyle Dubai Fakeeh University Hospital 'da çalışmaya devam etmektedir.

> > > >
Telefonla Ara!