BİZE SORUN
  • info@ramnur.com
  • +971 4 414 4444
  • +971 4 414 4444

girişimsel radyoloji nedir

girişimsel radyoloji nedir

girişimsel radyoloji nedir

Girişimsel radyoloji, tıp alanındaki önemli teknolojik gelişmelerle hastalıkların tanısı ve tedavisi konusunda önemli bir evrim geçirmiştir. Bu disiplin, geleneksel radyolojik görüntüleme tekniklerini cerrahi girişimlerle birleştirerek, minimal invaziv yöntemlerle hastaların tedavisini mümkün kılmaktadır. Girişimsel radyoloji alanında uzmanlaşmış radyologlar, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), Ultrason ve Anjiyografi gibi ileri görüntüleme tekniklerini kullanarak,  tedavi edici müdahaleler gerçekleştirirler.

Bu alandaki uygulamalar çeşitlilik gösterir ve birçok hastalığın teşhisinden tedavisine kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Anjiyografi ile damar hastalıklarının değerlendirilmesi ve tedavileri, embolizasyon teknikleri ile tümörlerin tedavisi, radyofrekans ablasyon ile tümör tedavisi, Lazer yöntemleriyle varis tedavisi, beyin damar hastalıklarının damar içinden tedavileri ve ağrı yönetimi gibi prosedürler, girişimsel radyolojinin günlük uygulamalarından bazılarıdır. Bu yöntemler, daha az invazif olmaları sebebiyle hastaların ağrı, iyileşme süresi ve komplikasyon riski açısından avantajlar sunar.

Girişimsel radyolojinin sunduğu avantajlar arasında hastaların daha kısa sürede iyileşmesi, cerrahi komplikasyon riskinin azalması ve hastaların normal yaşamlarına daha çabuk dönmeleri gibi faktörler bulunmaktadır. Ayrıca, bu yöntemlerin çoğu genellikle aynı gün içinde uygulanabilir, bu da hastaların hastane süreçlerinin azalması ve tedavinin etkinliğinin artması gibi avantajlar sunmaktadır.

Girişimsel radyolojinin geleceği, teknolojideki hızlı ilerlemelerle şekillenmektedir. Yapay zeka, görüntüleme analizini daha hassas hale getirerek teşhis konusunda önemli gelişmeler sağlayabilir. İleri teknolojik cihazların ve tıbbi malzemelerin kullanımı da müdahalelerin daha kesin ve hassas bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyabilir. Bu gelişmeler, girişimsel radyolojinin önümüzdeki yıllarda daha da etkili ve verimli olmasını sağlayacaktır.

Girişimsel radyoloji, tıpta önemli bir dönüşüm sağlayan, hastaların yaşam kalitesini artıran ve tedavi süreçlerini iyileştiren bir alandır. Sağlık sektöründe giderek daha fazla talep gören, teknoloji ve uzmanlık gerektiren bu alanda, girişimsel radyoloji uzmanları hastaların sağlık sorunlarına çözüm sunmada önemli bir rol oynamaktadır.


Doç. Dr. Volkan ÇAKIR,  1978 İstanbul doğumludur. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu ve 2011 yılında da aynı üniversitenin Radyoloji Anabilim Dalından uzmanlığını aldı. 8 yıl süreyle, kurucusu olduğu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümünde sorumlu hekim olarak çalıştı. Aralık 2019 - Ağustos 2024'te İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesinde çalıştı. Ağustos 2024 itibariyle Dubai Fakeeh University Hospital 'da çalışmaya devam etmektedir.

> > > >
Telefonla Ara!